Istorie

Ju–jitsu in forma sa cea mai completa a fost o tehnica de lupta folosita de catre samurai. Aceasta arta vine din negura timpilor, fiind cunoscuta si sub numele de tai–jitsu,yawarahakuda. Ju–jitsu cuprinde atat tehnici care fac uz de arme, cat si tehnici fara arme. El este considerat stamosul formelor aikido si judo. In cadrul sistemului se regasec o multime de tehnici, incepand de la lovirea unor puncte vitale cu mana sau piciorul, strangulare si tehnici de blocare a incheieturilor. S-a spus ca ju-jitsu  a fost practicat inca de acum 2000 de ani si multa lume crede ca este parintele tuturor artelor martiale japoneze.

Conform traditiei, samuraii luptau chiar si cu mainile goale atunci cand nu ami dispuneau de arme. Razboinicul clasic lupta imbracat in armura, asa ca lupta cu mainile goale aducea cu miscarile unui robot din zilele noastre. Atunci cand un calaret isi pierdea calul, el lupta si fara arme, dar reusea sa-si doboare adversarul aflat calare si sa-l imobilizeze printr-o stramtoare ferma. Asta ii dadea timp suficient ca sa-si scoata pumnalul scurt si sa-l strecoare printr-un spatiu cat mai mic ramas neprotejat de armura, atingand un punct vital.

In Japonia intre secolele XVII si XIX, samuraii au trait intr-un mediu ceva mai pasnic, lipsit de sangeroasele razboaie civile precedente. Samuraii aveau adesea de furca cu banditii care ii atacau, sau cu alti samurai vagabonzi (ronini). Nevoia stapanirii unor tehnici ce nu utilizau arme a crescut in monentul in care samurailor nu li s-a mai permis sa poarte sabii, in 1876.

Ju–jitsu era pentru samurai o arma la fel de buna ca si sabia. Luptatorii erau antrenati pentru tehnicile de blocare cu bratul si de rupere a oaselor inca din frageda copilarie. Fiecare samurai era antrenat sa stapaneasca aruncarile si apucarile din ju-jitsu . Samuraii aveau mari planse desenate care indicau zonele vitale ale trupului uman, pe care erau insemnate si locurile unde se aplicau loviturile care omorau instantaneu. Aceste planse au fost puse la punct intr-un timp indelungat si au fost incercate pe detinutii condamnati la moarte.

In inima samuraiului nu era loc pentru teama de moarte, deoarece el urma un cod foarte strict de percepte morale privind loialitatea, datoria si supunerea, a carui insusire se perfectiona cu ocazia initierii luptatorilor in arte martiale. Ca urmare a acestui fapt, codul a atins un nivel foarte inalt pe plan moral si ar putea fi comparat cu codul cavalerilor din Europa feudala, dar treptat a devenit ceva mult mai mult decat acesta din urma. Codul a devenit modelul dupa care se desfasura viata de zi cu zi a samurailor. Daca un luptator incalca una din aceste reguli, el trebuia sa se pedepseasca singur, mergand pana la acel act final suprem, care se numea seppuku (numele protocolar pentru hara–kiri). Pentru un samurai, lupta era singura sa vocatie si in unele cazuri devenea unica obsesie.

Atunci cand samuraii din Japonia feudala nu erau prinsi in vreunul din numeroasele razboaie ale epocii, ei isi petreceau timpul liber practicand arte martiale, beneficiind de latura lor sportiva. Dar chiar si in aceste cazuri, codul se aplica cu aceeasi strictete. Ei acordau mare importanta victoriei in lupta, fie ea reala sau nu. Nu era un lucru neobisnuit daca un practicant la un concurs sportiv nu se mai intorcea de acolo. Tehnicile periculoase practicate in aceste asa–numite sporturi de agrement au provocat multe decese.

Invataturile budismului zen aveau de asemenea un loc de vaza in viata samuraiului. Zen era o credinta care afirma ca salvarea nu venea din directia unui zeu anume, ci din insusi interiolul nostru. Ideea ca un om isi poate influenta destinul a placut celor care traiau din razboi, cu moartea care ii pandea la orice pas.

Principiile de baza Jiu Jitsu

1.Ocolire nu cedare.

Principiul cuprinzator al ocolirii atacurilor masive si violente cu intentia devierii fortei si elanului agresorului, de a o combina cu directia proprie deplasarii si de a le exploata prin procedee tehnice de contra atac sta pe primul plan.

 1. Reflexe fulgeratoae de aparare.

Reflexe fulgeratoare de aparare si miscari rapide in spiritul psihologiei luptei sunt partea hotaratoare a eficacitatii “Artei supletei”. Ele nu provin doar din cunoasterea procedeelor de aparare ci mai ales din deprinderi dezvoltate printr-un antrenament intens.

 1. Desfasurarea fortei maxime.

Desfasurarea fortei maxime se infaptuieste deja prin aplicarea eficace a celor doua principii enumerate anterior. In aplicarea “Artei supletei” nu se iroseste forta prin executarea unor miscari opuse directiei de atac, tehnica autoapararii bazandu-se mai mult pe exploatarea miscarii si directiei de atac a agresorului. Desfasurarea rationala a fortei maxime, a reactiilor rapide in aplicarea procedeelor de autoaparare, adaptate situatiei specifice luptei pretinde folosirea rationala a acelor doua principii enumerate anterior.

Filosofia Jiu Jitsu

Pe parcursul unei vieti, o persoană construiește și consolidează bază 4 zidurile “cetatea” sa este:

 • sănătate;
 • aspectele sociale (comunicarea cu alții);
 • munca;
 • spiritualitate.

Se înțelege că, în cazul de prăbușirea unul din pereții din viața unei persoane se poate prăbuși ca un castel de carti. Prin urmare, formarea acestor patru componente trebuie să înceapă în copilărie. Este foarte important să un copil la momentul eliberării sale la varsta adulta a avut un sprijin de încredere și “cetate”, cu o fundatie solida.

Ocupația jujutsu proiectat pentru a genera un caracter stabil, bărbătesc, pentru a îmbunătăți cele mai bune calități umane.

Antrenorii și antrenamentele

Jiu-jitsu include:

 • tehnici de aruncare;
 • strangulare si recepții dureroase;
 • lucru cu arme.

Tehnici de bază de jiu-jitsu:

 • Pozițiile (raft) (sizey)
 • Mișcări tehnica (Xingtai)
 • Tehnici de a e învârti si răsucitaysabaki)
 • Tehnici de aruncare (nagevaza)
 • Impactul tehnologiei asupra puncte dureroase (atemivaza)
 • Tehnica de aparare(ukevaza)
 • Strangulare (shimevaza)
 • Ținerea (osaekomivaza)
 • Receptii dureroase (kansetsuvaza)
 • Tehnici de ceădere (ukemi)
 • Tehnologie de captare (kumikata)

Instruirea include:

 • Deplasări cu activități sportive  (anual tabara de vara sport Regiunea Zatoka, Odesa.);
 • Standardele de certificare și acordarea gradelor de calificare;
 • Performanță în competiții internaționale;
 • Participarea la seminarii.