Aikido

Aikido – este o traditie martiala Japoneza care combina arta sabiei samurailor si a tehnicilor de lupta fara arme, cu dorinta filozofica de a manifesta armonie in fata unei situatii conflictuale. Intro anumita forma se adreseaza situatiilor conflictuale care se manifesta fizic, dar in acelasi timp ofera o deschidere spre prevenirea si redirectionarea energiilor – sociale, politice sau psihologice – care in anumite conditii ar putea genera tensiuni si conflicte. Ca arta martiala, Aikido ne invata mai mult decat simplu cum sa supravietuim; de asemenea ne invata cum sa exprimam fizic cea mai nobila dintre intentii – compasiunea – prin miscari care nu numai ca ne protejeaza pe noi insine dar si pe cel ce na ataca.

In alte cuvinte Aikido este manifestarea argumentelor de convingere in forma fizica.

Adversarul nu trebuie niciodata INVINS ci CONVINS!

Spiritul de conservare -abilitatea de a supravietui in conditiui normare dar si in situatii limita – este una dintre trasturile cu care natura ne-a inzestrat, din nefericire in societatea actuala acesta se poate manifesta prin atitudini egoiste, prin lipsa de respect, prin agresivitate verbala si chiar violenta in incercarea de a ne atinge scopul sau, chiar si numai in cazul in care avem de a rezolvat o simpla situatie conflictuala, aceste manifestari reprezinta tot atatea forme distructive de „supravietuire”.

Aikido propune o alta abordare pentru rezolvarea situatiilor conflictuale in mod nedistructiv: utilizeaza principiul minimei rezistente si consuma resurse neinsemnate de energie. Pentru ca o victorie sa fie eficienta si mai ales sa fie durabila, ea trebuie sa intampine opozitie minima si sa nu ne secatuiasca de resurse. Este valabil pentru orice forma de conflict fie el dezbatere politica sau conflict armat.

Orice agresiune verbala sau fizica se datoreaza lipsei de comunicare, de intelegere si de respect. Ceea ce pentru unul are valoare din punct de vedere material sau moral, pentru altul reprezinta lucruri lipsite de importanta ce pot fi ignorate, sunt aspecte de care ne lovim zilnic. Primul impuls al celor lipsiti de o educatie in acest sens este sa reactioneze violent, verbal sau fizic. La o analiza sumara, la rece, se poate observa ca oricare dintre situatii se puteau rezolva pasnic. Va las dumneavoastra „placerea” de a va aminti nenumaratele situatii neplacute in care v-ati aflat ce puteau fi evitate daca ati fi avut stapanirea si calmul sa ajungeti la o cale de dialog cu agresori idumneavoastra, fie la birou, fie la rand la ghisee, in trafic sau in mijloacele de transport in comun.

Без имени-1

Filosofia Aikido

Practica Aikido-ului permite uniunea fiziologicului, psihicului, mentalului și socialului, conducând la perfecționarea personalității umane. Prin înțelegerea superioară a ceea ce numim luptă, Aikido asigură comportamentului uman coerență și stabilitate. Practicantul de Aikido se angajează pe o cale care-l conduce dincolo de limitele corpului și spiritului luate separat și la capătul careia se va regăsi pe sine, mai senin și înțelept.

Aikido, prin tehnicile și principiile sale, imită elementele naturii, atât în calmul cât și în înlănțuirea lor. În procesul de învățare a Aikido-ului se recurge la exemple, comparații și metafore nu numai pentru a explica un lucru sau altul, ci mai ales, pentru a concretiza sau vizualiza anumite tehnici sau atitudini.

Principiile Aikido

Principii ce stau la baza aikido enumerate de  Morihei Ueshiba:

„Competitia nu exista. Un adevarat luptator este invincibil deoarece el nu se intrece cu nimeni si nimic. A INVINGE inseamna sa iti biruiesti spiritul certaret pe care il gazduiesti in tine.”

„Sa ranesti un adversar inseamna sa te ranesti pe tine insuti. Aceasta arta martiala inseamna sa controlezi agresiunea fara a provoca ranirea.”

„O pozitie sau o postura buna reflecta o stare corespunzatoare a mintii. Fii recunoscator chiar si oamenilor dificili, negativisti si rai. Sa faci fata unor asemenea obstacole este o parte esentiala din antrenament.”

„Invata si uita! Invata si uita! Fa tehnicile o parte din fiinta ta!”

„Miscarile izvoresc din principii naturale, nu din formule abstracte si rigide.”

„In aceasta arta martiala nu se ataca niciodata. Atacul este dovada pierderii controlului. Nu fugii niciodata de nici un fel de provocare si nu incerca sa suprimi sau sa controlezi un adversar cu forta.”

Arme

Lucrul cu arma – o secțiune Aikido auxiliar necesar pentru practicarea culturii de miscare, lucru mâini . Din moment ce toate arta fără arme e bazate pe ridicarea/coborâre corectă a bratelor (lovitura Sёmen Ooty, Sёmen Kirikomi ) , și sa țină linia de centru cu privire la partener . De asemenea exerciții în pereche studiază oportunitatea tehnici și reacții de moment.

Școlile de Aikido utilizate în procesul de predare diferite tipuri de arme .

  1. Bokken – este o sabie japoneza de lemn folosit pentru instruire. Acesta, este de obicei de mărimea și forma sabiei katana, dar uneori si alte sabii, cum ar fi Wakizashi și Tanto.
  2. Jo – are aproximativ 1,27 metri, din lemn, folosite în unele arte marțiale japoneze. Arta martiala de a mânui Jo se numește jōjutsu sau Jodo. De asemenea, Aiki-Jo este un set de tehnici de Aikido care foloseste Jo pentru a ilustra principiile aikido cu o armă.
  3. Tanto – este un cutit de 30 см.
  4. Wikizashi – este una dintre săbiile japoneze făcute în mod tradițional (nihonto) purtate de clasa samurai în Japonia feudală..
  5. Bo – este o armă foarte inaltă si lungă  utilizată în Okinawa și Japonia feudală. BO au de obicei 1,8 m  lungime și sunt utilizate în artele marțiale japoneze, în special Bojutsu. Alte arme legate de personal sunt JO, care este de 1,2 m lung și Hanbo (jumătate BO, cunoscut sub numele de tahn bong în Coreea), care este de 90 cm.
  6. Naginata – este unul dintre mai multe tipuri de arme făcute în mod tradițional cu lame japoneze (nihonto). Naginata au fost folosite inițial de clasa samurailor Japonezi feudali, precum și de ashigaru (pedestrași) și sōhei (călugări războinici).

«Caracteristicile armelor nu sunt la fel de precise ca in școlile clasice. Fiecare persoana își alege arma în dependență de condițiile fizice, acuratete și echilibru.»

Nivele

Practicanții de aikido (numite în mod obișnuit aikidoka afara Japoniei ) , în general, progresul de promovare printr-o serie de ” note ” ( kyu ) , urmat de o serie de ” grade ” ( Dan ) , în conformitate cu procedurile formale de testare . Unele organizații de aikido folosesc centurile de a distinge clasele practicanților , de multe ori pur și simplu centuri albe și negre pentru a distinge grade inferioare și superioare, deși unii folosesc diferite culori centurilor . Cerințele de testare variaza , asa ca un anumit rang într-o organizație nu este comparabilă sau interschimbabile cu rang de un alt . Unele dojo-uri nu permit studenților să ia testul pentru a obține un rang Dan excepția cazului în care sunt de 16 ani sau mai mult .